Túrázás

Google maps

Geocaching

A geocaching (ejtsd: "geokesing") szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi, játék, mely a kincskeresés ősi szenvedélyére alapozva egyesíti a modern technikát (GPS, Internet) a természetjárással, a turizmussal és az ismeretterjesztéssel.

A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát a vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt helyen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (ez a "cache") pontos koordinátáit.

Maga a kincsesláda nem más, mint egy vízhatlanul záródó háztartási dobozka, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne egy napló-füzet, egy kétnyelvű üzenet a megtalálónak (akár a véletlenül odatévedőnek is), egy íróeszköz és valami apró kis ajándék, ami a megtalálót illeti. Ebből persze az is következik, hogy a kincsvadásznak egy másik apró ajándékot kell magával vinnie, és a rejteket megtalálva a dobozban lévő tárggyal kicserélni, hogy a következő sikeres játékosnak se kelljen üres kézzel távoznia.


Mobile software

Nordic Walking

A Nordic walking-továbbiakban nw (északi gyaloglás, síjárás) egy olyan mozgásforma, amely Finnországból indulva alig másfél évtizedalatt vált a sielők kiegészítő sportágából több milliók által űzött, népszerűés divatos tömegsporttá. A nw-nak számos kedvező élettani hatása van. Művelésével arányos izomgyarapodás érhető el, javítja a szív- és érrendszer teljesítményét, kiválóan alkalmassúly csökkentésre, valamint sport- és egyéb balesetek utáni rehabilitációra. Technikája könnyű, gyorsan elsajátítható.Az év minden szakában és mindenféle terepen művelhető. A gyermekektől az idősekig minden korosztály űzheti, így kiválóan alkalmas közös családi szabadidős tevékenységnek.

A kényelmes sportcipő és az időjárásnak megfelelő ruházat mellett a sportág űzéséhez szükség van egy sajátos felszerelési tárgyra is: a nw-botokra. A bothasználat növeli a lépésbiztonságot, hozzájárul a test izmainak egyenletes terheléséhez és könnyíti a mozgást, különösen az emelkedőkön. A bot optimális hossza a tesmagasság 70%-a. A kar könyökben max. 90 fokban hajolhat meg, amikor a földön, függőlegesen tartjuk a botot. A botok csúszására szilárd burkolaton ferde, recés gumipárnát, földúton fémcsúcsot érdemes erősíteni.

Túraútvonalak

Községünk több jelzett túristaútvonalat is érint, amelyek bejárása felejthetetlen élményt nyújt minden túrázónak.

Kék kereszt útvonal

Útvonal: Gelse - Csibiti völgy - Nagybakónak - Zalamerenye
Távolság: 17.6 km
Szintkülönbség: 180 m

Kék sáv útvonal

Útvonal: Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra
Távolság: 80.6 km
Szintkülönbség: 197 m

Piros sáv útvonal

Útvonal: Orosztony - Kerecseny - Gelsei erdő - TV torony - Magyarszerdahely v.á.
Távolság: 16.3 km
Szintkülönbség: 162 m

Zöld kereszt útvonal

Útvonal: Újudvar - Dalosalja
Távolság: 4.25 km
Szintkülönbség: 154 m

Zöld sáv útvonal

Útvonal: Zalaszentjakab - Aszali dülő - M7 - Galambok "NY" víztároló - Csapi - Nagybakónak
Távolság: 21.0 km
Szintkülönbség: 143 m