Önkormányzat

 

 

„Újudvar, ahol szeretek élni.”

Újudvar (a középkori latin nyelvű oklevélben Nova Curia).

A falu neve egyben magyarázata a falu keletkezési körülményeinek. Annyit jelent, hogy ezen a helyen valaki „Új udvart” azaz udvarházat, kúriát alapított. A település, melyet sokan az 1970-es évek elején a Tukora-tetőn épült, 206 méter magas TV-tornyáról ismernek, folyamatos fejlődésen ment keresztül az évszázadok folyamán, azonban a valódi dinamikus fejlődés az elmúlt években jellemzi.

Napjainkban nemcsak a csodálatos természeti adottságairól, hanem rendezett környezetéről, kulturális és társadalmi életéről, a falu központjában kialakított, egyedi stílusú Termelői Piac épületéről és a havonta megrendezésre kerülő vásáráról is híres, a mintegy ezer lakosú településünk.

Újudvar népszerűségének és fejlődésének köszönhetően a település népessége ismét növekszik és a falusi szálláshelyek száma is folyamatosan bővül. Az újudvariakra mindig is jellemző volt a hagyományok ápolása mellett az összefogás is, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy a helyi civil szervezetekben több, mint kétszáz aktív tag tevékenykedik.

A sportegyesület labdarugó szakosztályában többségében helyi fiatalok sportolnak, a volt drótkötélfelvonós sípálya környezetében pedig Motokrossz- és Enduro Park létesült, mely a színvonalas kialakításának köszönhetően Európa több országából tudja fogadni a sportág profi versenyzőit és egy külön pályán a kezdőket is, hogy elsajátíthassák a sportág alapjait.

A Nova Curia Civil Egyesület a Nagykanizsai Járás egyik legnagyobb tagságával rendelkező kulturális civil csoportosulás, amely aktívan részt vesz a község valamennyi rendezvényén. Az említetteken kívül a Kútvölgye Horgászegyesület mellett a Római Katolikus Egyházközség is aktív részese a falu rendezvényeinek.

A település ad helyet az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezetének is, mely az Európai Unió vidékfejlesztési iránymutatásai alapján a térségben működő önkormányzatokkal, vállalkozókkal, civil szervezetekkel együttműködve megfogalmazta a Helyi Fejlesztési Stratégiáját, s ennek megvalósításában nyújt segítséget mindazoknak, akik élnek a lehetőséggel.

Az óvodában a gyerekek gyönyörű természet közeli környezetben tölthetik mindennapjaikat, valamint egy rekortán borítású, a gyermekek izületeit kímélő, biztonságos sportpálya is szolgálja a kicsik egészségét.

 

A Tv-torony tövében a 90-es évek elejétől kerül megrendezésre az Ifjúsági tábor, mely az ország valamennyi részéről várja az ide érkezőket minden év júliusában.

A falu középületei, közterei megszépültek, a Havas Boldogasszony templom, a faluház, a községháza és környezete is megújult. Kialakult a Szent Orbán tér jelenlegi arculata, ahol kemencés udvar, kerékpáros pihenőhely is létesült. Felújításra került a sportpálya a sportöltözővel, és a temető a ravatalozóval együtt, valamint Magyar Történelmi Emlékpark is létesült, mely szintén a helyiek és az ide érkezők kikapcsolódási lehetőségeit szolgálják. A csodálatos erdei- és vizi élővilágot közelről láthatják a kirándulók a mesterségesen kialakított Morgányi víztározó környezetében.

A községben helyi értéktár gyűjtemény is található, mely a múlt ereklyéit foglalja magában.

 

A köztereket és középületeket 35 kamerából álló térfigyelő kamerarendszer őrzi, továbbá aktív Polgárőr Egyesület is működik, melyek együtt a település jó közbiztonságának megőrzésében jelentős szerepet játszanak. Mindezeknek köszönhetően 2016-ban Újudvar a kitüntető „Polgárőr község címet” is elnyerte.

Újudvaron kiemelt jelentőségű a gazdaságfejlesztés, mely témában számos intézkedés került bevezetésre. A községben vállalkozást alapítani szándékozóknak az önkormányzat részéről a kedvezményes adózási formák mellett a községházán minden segítséget megadnak és „egy ablakos ügyintézést” is nyújtanak.

Újudvar, egy folyamatosan fejlődő, élhető hely Nagykanizsa és az autópálya közelében, ahol a kiváló logisztikai lehetőségek és a teljesen kiépített infrastruktúra miatt jövője van a vállalkozásoknak. A friss levegő, az egészséges környezet, valamint a pezsgő közösségi élet pedig a letelepedni vágyó családoknak nyújt vonzó alternatívát. A település ezen előnyeit figyelembe véve már korábban is sokan választották lakóhelyüknek és cégük székhelyének is Újudvart.

Nagy öröm számunkra, hogy a településünkön élők többségének gyermekei, unokái szorosan kötődnek szülőfalujukhoz, nem szándékoznak elköltözni, itt alapítanak családot, helyben hozzák létre vállalkozásaikat.

A helyi fiatalok ezért is választották szlogenüknek a következő mondatot, melyet büszkén hangoztatnak is: „Újudvar, ahol szeretek élni!”