Látnivaló

Google maps

 

Csibiti-völgy

Újudvartól északra fekvő Púpi-hegy és a Gózon-erdő között rejtőzik a szurdok és annak végén a másfél méter magas völgyzáró gáttal kialakított tavacska, melyet források és zsurdok táplálnak. A völgy és annak közvetlen környezete természetközeli erdőállománnyal büszkélkedhet, ami több védett virágos növény élőhelye. Kiemelkednek az itt előforduló páfrányfajok, mint a hegyi pajzsika és a gímpáfrány. Védett virágos növényei közül elsősorban az erdei ciklámen, a szártalan kankalin, a csodabogyó, a farkasboroszlán, és a zalai bükköny érdemel említést, illetve az orchideafélék közül a kardos madársisak. Érdekessége a területnek a törékeny vagy lábatlan gyík.

Forrás: geocaching.hu

Havas Boldogasszony Templom

A templom a mai formáját az 1933-as bővítése során nyerte el. A templommal szemben, a Faluházban található a település házasságkötő terme. 1933-ban Berkenyés István és felesége, szül. Balogh Júlianna építtette elsősorban saját költségén. A falu lakossága munkával és adományokkal segített.

TV-torony

Az adótornyokban mindig van valami misztikus, valami bizsergető, ráadásul gyakran olyan magaslatokon vannak, amiket érdemes meglátogatni. A nagykanizsai (avagy újudvari, nagybakónaki) adótorony is uralja környezetét, megfelelő helyekről pedig (pl. a Balaton-felvidék hegyeiről vagy a Mecsekből) egészen távolról is jól azonosítható pont. A Nagykanizsa/Újudvar adótorony 308 m tszf. magasságon áll a Tukora-tetőn, saját magassága 206 m. Internetes kutatásaim szerint ez hazai viszonylatban jelentősnek számít: magasságával másodikként áll a pécsi torony mögött az ország legmagasabb feszítő-kábelek nélküli építményeinek listáján. A toronnyal kapcsolatban további technikai részletek olvashatók itt. A toronyba nem lehet felmenni, de mivel a dombtetőt nem borítja összefüggő erdő, a közeléből a gerincről egészen szépen belátható a szelíd-hullámos zalai táj, és az ideút is kellemes. Tiszta időben Zágráb hegye és adótornya is látható.

Forrás: geocaching.hu