Helyi termelők, helyi piacra jutásának támogatás Újudvar településen

                                                      

A TOP-1.1.3-15-ZA1-2016-00008 számú projekthez kapcsolódó tájékoztató

A kedvezményezett neve: Újudvar Község Önkormányzata

A projekt címe: Helyi termelők, helyi piacra jutásának támogatás Újudvar településen

A szerződött támogatás összege: 93.082 000 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósult meg.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

 

Célunk egy termelői piac létrehozása volt a falu központjában, mely mindenki számára elérhető. A fedett termelői piac otthont ad az őstermelők, kistermelők, gazdálkodók számára, akik termékeiket könnyen, családias körülmények között értékesíthetik. A helyi és környékbeli termelők állandó látogatói voltak különböző falunapi rendezvényeknek ahol szintén tudták magukat népszerűsíteni, de a környékben állandó piac sajnos nem volt, így nem is alakulhatott ki állandó ügyfélkör számukra. A város közelsége, Újudvar turisztikai látnivalói mellett biztos kereslet van  a helyi termékekre, hiszen egyre nagyobb teret hódítanak a természetes összetevőkből készült, adalékanyag nélküli, bio-iiletve házi készítésű termékek. A termelőket összefogó közösségi helyszín, az árusítás helyszínének biztosítása, nem csak gazdaságilag hat pozitívan, hanem a falu életét,turizmusát is gyarapítja A térségben a termelők az alábbi tevékenységekkel jelennek meg a piacon: méhészek, tejfeldolgozók: növénytermesztők, zöldség és gyümölcstermelő és feldolgozó, borász, sörfőző,kézimunkázó, kézműves.  A helyi terméket előállítók ösztönzésében, megkeresésében nagy szerepet vállal az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület helyi akció csoportja is. A termelői piac szerepe hangsúlyossá vált a településen és a környéken, így annak fenntartása is biztosítottnak látszik.

Műszaki tartalom:

A beruházási koncepció megvalósítása érdekében az alábbi építészeti, telepítési megoldások valósultak meg.

- A volt 351. helyrajzi számú ingatlanon meglévő lakóépületben helyeztük el a piacfelügyelői irodát, illetve a kitelepüléshez használt eszközök (asztal, polc, állvány stb.) tárolására alkalmas raktárt, valamint a piacon árusító személyek, illetve a vásárlók részére is nyilvános használatú női és férfi illemhelyet.

Az épület állagára illetve a pályázati felhívásban rögzített követelményekre tekintettel az épület teljes felújítása, energetikai korszerűsítése és akadálymentesítése megvalósult, a teljes gépészet és a villamos hálózat korszerűsítésével együtt.

A teret észak-nyugati oldalon lezárva, egy 300m2 alapterületű, fedett, oldalt nyitott pavilonszerű,  csarnok épült , ahol esőtől és naptól védett helyen a helyi kistermelők kitelepülésének elárusító helyei, standjai  biztosítottak.

A tervezett épület fa vázszerkezettel, magas tetős lefedéssel készül, környezetbe illő formai kialakítással és anyagválasztással.

Az épület mellett a fedett elárusító pavilon, valamint a telekhatáron lévő önkormányzati épülettel körbezárt terület megközelítését a volt 351. helyrajzi számú ingatlanon lévő épületen keresztül (mint fogadóépületen) gyalogosan, Fő utca felől az új elárusító  pavilonon keresztül szintén gyalogosan, míg a gépkocsival történő megközelítést, áruszállítást a Szent Orbán tér felől  biztosított,  megfelelő csatlakozással.

Az épületekkel körülhatárolt belső terület egy részén a gépjárművek parkolását lehetővé tevő szilárd burkolatú parkoló létesült.

A piac létesítményeinek, térfelületeinek tervezése az energia hatékonyság kötelező előírásainak tanúsítással és méretező számítással igazolt teljesítésével (a megmaradó épület)és az esélyegyenlőség biztosításának feltétel rendszere alapján valamennyi korcsoport és állapot igényeinek figyelembevételével történt.

Az új építésű nyitott elárusító csarnok és burkolt térfelület létesítésével egy faluképbe illő központi területet alakult ki, mely az elsődleges funkciójával és a kapcsolható tevékenységekkel a község  gazdasági központjává vált. A kivitelezési munkák befejezési dátuma: 2023.09.15.

Projekt azonosító száma: TOP-1.1.3-15-ZA1-2016-00008