Önkormányzat

Újudvar, ahol szeretek élni.

Valószínűleg, már őseink is hasonlóan gondolhattak településünkre, melynek neve már magában hordozza a falu keletkezésének történet is (a középkori latin nyelvű oklevélben Nova Curia), hisz itt egykor, felmenőink között, valaki egy „új udvart”azaz udvarházat, kúriát alapított. A település, melyet napjainkban sokan az 1970-es években épült TV-tornyáról ismernek, folyamatos fejlődésen ment keresztül az évszázadok folyamán, azonban a valódi dinamikus fejlődés az elmúlt években jellemzi.

A falu lakóira, az újudvariakra mindig jellemző volt a hagyományok ápolása mellett az összefogás is, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a helyi civil szervezetekben, napjainkban több mint kettőszáz aktív tag tevékenykedik. A sportegyesületben helyi fiatalok sportolnak, a közelmúltban felújított óvodában a gyerekek gyönyörű természet közeli környezetben tölthetik mindennapjaikat. Ezen felül a Nagykanizsai Járás egyik legnagyobb tagságával rendelkező kulturális civil csoportosulása a több, mint száz taggal működő Nova Curia Civil Egyesület, akik a község rendezvényeinek nagy részét szervezik. Az említetteken kívül a Horgászegyesület és a Zalatáj Egyesület mellett a Római Katolikus Egyházközség is aktív részese a falu rendezvényeinek. A községben helyi értéktár gyűjtemény is található. A település ad helyet az Innovatív Dél- Zala Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezetének is, mely az Európai Unió vidékfejlesztési iránymutatásai alapján a térségben működő szervezetekkel (önkormányzatok, vállalkozók, civil szervezetek) együttműködésben megfogalmazta a Helyi Fejlesztési Stratégiáját, s ennek megvalósításában nyújt segítséget a térség szereplőinek. A felsoroltak ismeretében talán érthető, hogy a helyiek miért választották szlogenüknek a következő mondatot: „Újudvar, ahol szeretek élni!”

A település a turisták számára is kínál szabadidő eltöltési lehetőségeket. A Tv-torony tövében a 90-es évek elejétől évente kerül megrendezésre a Szent Rita Katolikus Ifjúsági tábor, mely az ország valamennyi részéről várja az ide érkezőket. Nem csak a csodálatos természeti adottságairól, hanem rendezett környezetéről és pezsgő kulturális, társadalmi életéről is híres a mintegy ezer lakosú település. Az elmúlt években a falu középületei, közterei megszépültek, a Havas Boldogasszony templom, az óvoda, a faluház, a községháza és környezete, a sportpálya a sportöltözővel és a temető a ravatalozóval együtt felújításra került. Ezen kívül kemencés udvar, kerékpáros pihenőhely és Magyar Történelmi Emlékpark is létesült, mely szintén a helyiek és az ide érkezők kikapcsolódási lehetőségeit szolgálják.

A köztereket és középületeket 30 kamerából álló térfigyelő kamerarendszer őrzi, továbbá aktív Polgárőr Egyesület működik, melyek együtt a település jó közbiztonságának megőrzésében jelentős szerepet játszanak. Mindezeknek köszönhetően 2016-ban Újudvar a kitüntető „Polgárőr község címet” is elnyerte.

Újudvar számára kiemelt jelentőségű a gazdaságfejlesztés, mely témában számos intézkedést kezdeményeztek. A jövőben, az Újudvaron vállalkozást alapítani szándékozóknak az önkormányzat részéről a községházán minden segítséget megadnak, „egy ablakos ügyintézést” nyújtanak, továbbá, egy erre szakosodott cég, a Neuhof Hungária Consulting Kft. igény szerint székhelyszolgáltatást is nyújt számukra. Újudvar, egy folyamatosan fejlődő, élhető hely Nagykanizsa és az autópálya közelében, ahol a kiváló logisztikai lehetőségek és a teljesen kiépített infrastruktúra miatt jövője van a vállalkozásoknak. A friss levegő, az egészséges környezet, valamint a pezsgő közösségi élet pedig a letelepedni vágyó családoknak nyújt vonzó alternatívát. A települést a kedvező elhelyezkedése, gazdasági környezete és a teljesen kiépített infrastruktúrája, valamint az alacsony helyi adóterhek miatt már korábban is számos vállalkozás választotta székhelyének.